Обележавање Међународног дана дечије књиге и Светског дана особа са аутизмом

/ / Дешавања / 26. марта 2021.

У петак 2. априла 2021. године на Међународни дан дечије књиге и Светски дан особа са аутизмом у заједничкој организацији Библиотеке шабачке и ОШ „Свети Сава“ одржаће се централна прослава књижевно-ликовног конкурса Дај ми реч да је насликам за сву децу и ученике који су по ИОП-у.

У 11 часова испред школе „Свети Сава“ поздравним говором директорке Катарине Томић и кратке представе Да ли сте ви жаба?, деце из вртића „Бубамара“ по драмском тексту Јасминке Петровић, отпочеће обележавање ових значајних повода. Програм се наставља у парку код Соколског дома где ће дечији хорић из вртића „Сунце“ заједно са полазницима школе и њиховим наставницима отпевати песму Не ругај се, а ученици из школе „Свети Сава“ ће одиграти представицу А зашто, такође по тексту Јасминке Петровић. Мале мажореткиње ће имати наступ испред Анекса и Дечије библиотеке.

После симболичне размене белих и плавих балона у дворишту, испред Библиотеке шабачке и отпеване песме Кад би мени дали један дан хорића који предводи Соња Живковић и „Искрица“ које води Весна Мијић биће проглашени  победници у све четири категорије 1. књижевно-ликовног конкурса Дај ми реч да је насликам.

Свечано отварање изложбе у холу Библиотеке отвориће Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Александра Вуковић Курдулић, библиотекар у школи „Свети Сава“ и Јасминка Петровић, књижевница за децу и младе. Музички трио, Теодора Живковић, клавир, Нађа Живковић, флаута и Владислав Поповић, флаута као и соло Софије Петровић на виолини ће пригодном нумером прогласити изложбу отвореном. Изложба преко 200 радова који су стигли из читаве земље као и коментари захвалних родитеља и других ментора који су подржали децу учеснике, красиће хол Владичанског двора и хол Дечије библиотеке до 20. априла 2021. године. Отварање изложбе ће се одржати без присуства публике због пандемије а уживо пренос ће сви заинтересовани моћи да прате преко Facebook странице Библиотеке шабачке.