Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика

/ / Вести / 21. фебруара 2020.

Сваке године 21. фебруара Библиотека шабачка обележава Међународни дан матерњег језика. Овај дан се слави од 2000. године као сећање на студенте који су 1952. године убијени у Даки, у Бангладешу, јер су протествовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Матерњи језик је онај језик који дете прво научи или који најбоље зна, односно језик са којим се особа идентификује. То је језик на којем мислимо, сањамо и рачунамо. Заштита културе изражавања, правилног коришћења граматике и неговање језичке писмености је темељ сваког друштва. Библиотека шабачка се труди да кроз разноврсне активности то и негује.

Ове године је неколико кутака у Библиотеци посвећено литератури која се бави очувањем српског језика. Клуб рецитатора се успешно окупља и бави лепотом и изражајношћу говора, а у припреми су и радионице у којима ће се основци и средњошколци бавити језичким недоумицама и променама српског језика кроз време изучавајући посебне фондове које чува наша установа.

На овај значајан дан је важно говорити о неопходности чувања матерњег језика, али је још важније имати ту свест сваког дана у години.