Међународни дан младих је установљен на иницијативу Уједињених нација и обележава се 12. августа сваке године. На овај начин се указује на значајну улогу коју млади људи имају у друштву и скреће пажња на њихов положај.

Библиотека шабачка већ више од једну деценију у свом раду ставља акценат на младе. Својим разноврсним и посвећеним радом, Библиотека ослушкује потребе младих и нуди им квалитетан одабир литературе, програма, као и могућност да се креативно изразе и пронађу.

Око 20 процената младих чини читалачку популацију у нашој установи. Знамо да  средњошколци и особе до 26. године спадају у најзахтевније читаоце. Придобити и одржати њихову пажњу и заинтересованост предствља велики изазов. На овај значајан дан осмислили смо кутак на Одељењу за одрасле у оквиру ког смо им препоручили интересантне књиге прилагођење њиховом узрасту и интересовањима, а уједно смо им обезбедили и бесплатну чланарину.

Ми младе већ годинама везујемо за књигу кроз радионице (драмска, Клуб рецитатора, стрип-радионица), предавања (књижевност, језик, психологија, социологија…), трибине, разговоре (интернет, уметност, библиотерапија…), концерте младих талената, интересантно осмишљене препоруке књига као и кроз изложбе у којима им дајемо могућност да покажу своје таленте (едиција Култура ћирилице  у сарадњи са Школом примењених уметности, изложба добитника Награде Игор Белохлавек, итд.). То је један од начина на који их мотивишемо да читање постане њихова истинска потреба и жеља како би научили да критички расуђују, промишљају и уче.