Међународни дан писмености

/ / Вести / 8. септембра 2021.

Широм света је 8. септембар познат као Међународни дан писмености. Установљен је на Светској конференцији министара образовања на тему искорењивања неписмености 1965. године. Циљ је да се сваке године међународна заједница подсети на статус писмености и образовања одраслих на глобалном нивоу. Жеља је да се упозори на проблем неписмености, који још постоји у већем делу света.

Око 900 милиона неписмених има у свету, док је број неписмених у Србији око 850.000 становника. Код нас је нешто мање од 14 посто популације без дана школе или са неколико разреда основне школе. Потпуно неписмених у Србији има више од 165.000 становника. Оно што забрињава је да ђаци не познају довољно граматику, правопис и да им је лексички фонд сиромашан. Међу младима је изражена употреба жаргоречнизама и страних речи и све мања потреба за књигом и читањем.

Управо су то разлози због којих Библиотека шабачка кроз многобројне своје активности и радионице ставља акценат на младе и на њихово образовање и културу. Дуго година смо се кроз Језичку владу, Драмску секцију и Клуб рецитатора бавили питањима језика. У фокусу су нам били правилна употреба језика и писма  и изражајни говор. Библиотека шабачка са том мисијом наставља и даље. Кроз креативне радионице савладана је и калиграфија и многи чувени стихови су добили ново рухо. Генерације младих из Школе примењених уметности кроз Едицију Култура Ћирилице су се бавили лепотом нашег писма. Многи значајни јубилеји су обележени кроз њихово стваралаштво.

Квалитетним и разноврсним препорукама књига које се налаза на интересантно осмишљеним куцима у Одељењима за одрасле и децу наши читаоци су у прилици да обогаћују своје знање и да обогаћују говор. На Међународни дан писмености смо одабрали литературу која ће свим заинтересованима помоћи да разреше своје језичке недоумице. У Речнику српскпог језика, најновијем правопису и многобројним лексиконима и приручницима које поседујемо у фонду, могу се наћи све адекватне информације које су вам потребне о језику.

Зато заобиђите информације са интернета и дођите у Библиотеку шабачку.