Михаило Ђурић и часопис “Praxis“

/ / Вести / 26. новембра 2019.

Већ четврту годину заредом, у нашем граду се организује манифестација “Дан Михаила Ђурића” као дан сећања на великог филозофа и професора Правног факултета у Београду. У организацији града Шапца, Шабачке гимназије и Библиотеке шабачке одржано је неколико изузетних предавања. На предавањима су се присутни могли упознати са ликом и делом нашег знаменитог суграђанина. Једног од оних на које смо изузетно поносни.

У Свечаној сали Библиотеке шабачке, на тему „Михаило Ђурић и часопис “Praxis“, надахнуто су говорили академик Данило Баста, Јово Цвјетковић и Верољуб Илић. Не можемо, а да се не присетимо и одломка из текста  “Михаило Ђурић као баштиник и искрени практичар античке философије” којим је проф. др Александар Гордић подсетио на значај Михаила Ђурића.

“У животу и делу професора Ђурића има још много како индивидуалних, личних, тако и пре свега философских момената које би вредело навести. Стога бих закључио једним веома субјективним судом: код многих (старијих) класичних филолога које сам познавао запажао сам извесну црту племенитости, разборитости, свеопште продуховљености, но, највише је сва та типична обележја античког духа оваплоћивао управо наш професор Ђурић, не само у јавним наступима (у којима је уистину био беспрекоран и ненадмашан) него још и више у личним сусретима, где је спонтано, без имало позерства, на делу узорно показивао синтезу свог узвишеног личног характера и најдрагоценијих црта античке културе, из које је не само теоријским напором ума, него превасходно личним моралним самопрегором, успео да усвоји безвремене вредности, какве опстају и у данашњем, према професоровој оцени све хаотичнијем и туробнијем свету.”