Радионица у оквиру Мишарских свечаности

На Мишару, пољу широкоме

/ / Вести / 13. августа 2019.

У склопу Мишарских свечаности, годишње манифестације која се организује да би се сачувало сећање на велику победу у Првом српском устанку, одржана је и дечја радионица Библиотеке шабачке. Модел библиотечког приступа обележавању значајног датума нешто је другачији од уобичајеног, јер је пажња усмерена на децу која до сада нису имала прилику да се нађу у сличном програму. Библиотеку шабачку су овом приликом представили директорка Јелена Подгорац Јовановић, Биљана Богојевић, начелница Позајмних одељења и Небојша Цвејић, библиотекар Матичне службе.

Окупљене малишане, а било их је преко 30, школског и нешто млађег узраста, поздравила је Биљана Богојевић. Говорила је о чаробном свету књига и библиотечким програмима. Књиге, издвојене и донете за ову прилику, илустровале су интересантно излагање.

Следећи сегмент, историјски, садржао је разговор о боју на Мишару. Историчар Небојша Цвејић присутнима је казивао о самој Бици. Говорио је о јунацима коју су се храбро супротставили непријатељу и који су га, иако малобројнији, славно и победили. Деца су имала прилику да виде како је изгледала застава српских устаника, као и шанац који су подигли на Мишару и како је сам Бој представљен на појединим сликама.

Радионицу која је потом уследила чинила су два сегмента. Први се састојао у сликању илустрација које су везане за чувени Бој. Илустратори су била деца млађег узраста, док су њихови нешто старији другари правили магнете и украсне торбе у декупаж техници.

Последња планирана активност био је квиз знања, на коме је проверено колико је пажљиво праћена приповест о Боју. Три ученичке екипе одговарале су на 5 постављених питања. Бржи, спретнији и успешнији били су се такмичари треће екипе.

Труд и рад младих актера радионице награђен је поклонима припремљеним специјално за ову прилику.

Библиотека шабачка и ван својих физичких оквира предстаљена је као део важне манифестације. Дала је свој допринос у обележавању значајног датума, као и у образовању младих чланова наше заједнице.