Национални дан књиге

Услед пандемије променили смо многе приоритете, навике и рутине. Међуљудска дистанцираност се повећала али не нужно и отуђеност. Жеља за присношћу, контактом, разумевањем само расте. Постоје и неке константе које људима дају неопходну потпору и ослонац, нешто што враћа смисао чак и у пољуљаној свакодневици. Књига се издвојила као драгоцени пријатељ у тешким временима. Узима нас под своје окриље, заокупља наше биће, понекад га милује а понекад и мучи али нас на крају ипак ослобађа и ако имамо среће оставља са дубоким и трајним утиском.

У Библиотеци шабачкој традиционално обележавамо дан када је политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић упутио (15. фебруара по старом, а 28. фебруара 1832. године по новом календару) писмо кнезу Милошу о уређењу Библиотеке. Тај дан се прославља као Дан Народне библиотеке Србије а од 2013. године се обележава као Национални дан књиге.

Због измењених околности, услед пандемије, овај значајан дан ћемо обележити у понедељак 1. марта, разновсном препоруком националних књижевника и њихових дела, како на Одељењу за одрасле тако и на Одељењу за децу. Индивидуалне чланарине тог дана биће 500 динара.

У разговору са библиотекарима о препорученим насловима моћи ће да уживају сви који се определе да остану верни књизи и одржавању тог пријатељства вредног живљења. Добро нам дошли у Библиотеку шабачку да заједно прославимо Национални дан књиге!