Национални дан књиге је дан кад се посебна пажња посвећује промоцији читања домаћих писаца. Активности у нашој Установи су током читаве године усмерене управо на то да се покаже на који начин се књига и читање могу доживети као суштински и неопходни састојци живота.

Наши суграђани већ годинама са нестрпљењем и својеврсним узбуђењем ишчекују овај дан. Поред попуста на чланарине којима се посебно радују, на Национални дан књиге их дочекују и интересантни библиотекари. Ове године су за нашим пултом радили прошлогодишњи најбољи читаоци –  Данијела Берић Дамњановић и Наташа Старчевић на Одељењу за одрасле и Марта Јовановић и Лука Рашевић на Одељењу за децу. Својом позитивном енергијом, непосредношћу у комуникацији са посетиоцима и промишљеним препорукама, учинили су овај Дан књиге истинским празником. Посебно осмишљен кутак са књигама из домаће продукције и квалитетним одабиром литературе привукао је пажњу и задовољио читалачке укусе наших чланова.

Посебну мотивацију у промоцији књиге и читања наша установа истиче у раду са младима. Крај основне и почетак средње школе често је веома интензиван и стресан период у одрастању и већина се баш тада „отуђује“ од књиге. Наша Библитека то доживљава као својеврсан изазов са којим се бори веома посвећено ослушкујући потребе ове циљне групе. Из тих разлога је за овај дан осмишљена радионица „Читај Киша!“, која је прва у низу програма којима ћемо открити на који начин млади данас читају дела једног од најзначајнијих писаца у историји српске књижевности. Која су то питања која млади постављају у 21. веку, а која су универзална и опстају упркост временској дистанци од пола века?

 У веома занимљивом разговору су, поред Александре Ердевички Томић из Библиотеке шабачке, учествовале професорке српског језика – Станка ел Рабади из Шабачке гимназије и Славица Лукић из ОШ „Ната Јеличић“, као и ученици из тих школа и полазници Радионице стрипа Библиотеке шабачке. Једночасовно дружење је било кратко за откривање свих аспеката и нијанси Кишових „Раних јада“, али је свакако ова битна тема отворена и наставиће се рад на њој кроз многобројне планиране програме који ће на крају резултирати стварањем представе и стрипа.