Национални дан науке

Национални дан науке

/ / Вести / 10. јула 2019.

Национални дан науке установљен је на данашњи дан, када је, пре 163 године, рођен Никола Тесла, највећи српски научник и визионар без чијих проналазака је немогуће замислити данашњи свет. Често је бивао несхваћен. Говорио је: „Садашњост је њихова, а будућност за коју сам заправо радио је моја.“ По Тесли је названа мерна јединица магнетне индукције. Његова заоставштина уписана је 2003. године у регистар Унеска. У Њујорку се, од 1994. године, угао 40. улице и 6. авеније, где је била његова лабораторија, зове Угао Николе Тесле. Заслужан је за 700 патената од којих је више од 300 заштићених у 27 земаља на пет континената. Умро је на Божић 1943. године у Хотелу „Њујоркер“, на Менхетну, у коме је живео последњих 10 година. Фјорело ла Гвардија, градоначелник Њујорка, прочитао је опроштајни говор који је написао Луј Адамич, словеначки писац, есејиста и преводилац: „Овде, у Њујорку, прошле среде је у својој хотелској соби преминуо један човек. Звао се Никола Тесла. Умро је сиромашан, али је био један од најуспешнијих људи који су икад живели. Његова достигнућа су огромна, а како време пролази, постајаће све већа.“

Школујући се у Госпићу, а касније на Високој реалној гимназији у Карловцу, Теслу је морила чињеница да ће након тога морати да настави породичну традицију и да постане свештеник. По завршетку Гимназије, вративши се у Госпић, млади Тесла се разболео од колере.

„У једном од самртних тренутака за које су мислили да су ми последњи, отац је улетео у моју собу. Још увек памтим његово бледо лице док је покушавао да ме развесели. Рекох му: ‘Можда бих могао да се опоравим ако ми допустиш да студирам технику.’ ‘Ићи ћеш у најбољу техничку школу на свету’, одговорио је свечано, а знао сам да тако и мисли.“

Уследио је чудесан опоравак, а Тесла је 1875. године уписао Вишу техничку школу у Грацу. Непрестано је добијао похвале од својих професора за постигнуте успехе. Али болело га је   што му је отац незаинтересован за све то. Записао је: „То је скоро убило моју амбицију, али касније, када је отац умро, потресло ме је када сам нашао завежаљ писама која су моји професори писали предлажући му да ме испише са факултета уколико неће да се убијем прекомерним радом.“

Тесла је каријеру почео као помоћни инжењер 1878. године у Марибору, али је, због очеве смрти, да би испунио његову жељу, уписао факултет у Прагу. Након студија у Прагу, почиње да ради у Будимпешти у Централном телефонском уреду. Затим  у Паризу, у Едисоновом континенталном друштву. Две године касније, стигао је до самог Томаса Едисона, који је тада био најзначајнија личност на пољу технике у Америци. Први патент поднео је у САД 1884. године, после одласка из Едисонове компаније и оснивања „Tesla Electric Light & Manufacturing“. Створио је и значајан број проналазака које никада није покушао да заштити, као што је примена високофреквентних струја у медицинске сврхе.

Највећи српски научник Никола Тесла боравио је један пут у Београду. Он је те 1892. године, после одржаних предавања у Лондону и Паризу, хитно допутовао у Госпић. Желео се опростити од своје мајке Ђуке, која је била на самрти. После сахране посетио је Загреб. У Будимпешти га је дочекала делегација града Београда, Велике школе и Српског инжењерског друштва са молбом да посети Београд. У среду, 1. јуна 1892. године, одазвавши се позиву, Тесла је допутовао у Београд. Стигао је око 11 сати увече брзим возом из Пеште. Одсео је у Хотелу “Империјал”, који се налазио поред зграде Капетан Мишиног здања.  Следећег дана Тесла је у пратњи професора Велике школе и члана Српске краљевске академије, као и тадашњег министра просвете Андре Николића био примљен на аудијенцију код младог краља Александра Обреновића.

Краљ га је срдачно дочекао. Почео је присан разговор и Тесла је говорио о предности електрификације, као и благодетима које би она донела Београду, па и целој Србији. Млади краљ пожелео је да га одликује Орденом Светог Саве I степена. Пошто Тесла, као амерички држављанин, није смео примати никаква одликовања, јер би могао изгубити америчко држављанство, њему је накнадно додељен и уручен Орден Светог Саве II степена. У Хотелу „Империјал” био је приређен свечани ручак, а после је посетио и Велику школу, обишао њене кабинете и Музеј. Ректор Никола Алковић одржао је поздравни говор, а Тесла је пред окупљеним студентима, са одушевљењем устао и казао: „Ја сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету.”

У Теслину част била је организована игранка на Калемегдану, а увече је у Вајфертовој пивари на Топчидерском брду била приређена свечана вечера.
Ређале су се здравице… Када је на ред дошао песник и лекар Јован Јовановић Змај, прочитао је песму коју је написао Тесли у част. Ганут стиховима које му је Змај посветио, Никола Тесла је скочио и са сузама у очима пољубио песникову руку. Многи су заплакали. Говорио је: „Кад ми је било најтеже у Америци и када сам био од свих одбачен и несхваћен, с горким сузама читао сам Вашу поезију, а сада Вам обећавам да ћу Ваше стихове превести на енглески језик и у Америци објавити.“

Касније је о преводу Змајеве поезије у Америци и објављивању у часопису „Century“, написао у писму свом ујаку Паји Мандићу: „По успеху судим да сам тим мојим чланком више користио српству него радом на пољу електрицитета.”
Тесла је превео четири Змајеве песме: „Три хајдука“, „Два сна“, „Циганин хвали свога коња“ и „Тајна љубав“. Захваљујући његовом залагању, Змај је био једини српски песник, уз Вука Караџића, чије су песме могли да читају амерички читаоци још у 19. веку.

Никола Тесла је много читао и већ у младости је постао пасионирани зналац великог броја дела књижевних класика. Иако је живот провео у научном стваралаштву, био је велики поклоник књижевности. Био је унеколико и књижевни стваралац, о чему сведоче његови сачувани списи. У њима неретко истиче колико се поноси својим српским пореклом. Али и да је своје родољубље умео ускладити са погледом на свет који је проистицао из жеље да све што чини, чини за добробит целокупног човечанства. Никола Тесла је био геније, велики хуманиста, „песник у науци“, како су га често називали. Служио је људском роду, а за своје услуге није тражио ништа.

Посмртни остаци једног од највећих умова у историји човечанства налазе се у Музеју Николе Тесле у Београду. Данас бројна удружења, студентске и инжењерске организације чувају успомену на овог великана светске науке. О њему су написане многобројне књиге.