Научни скуп о Станиславу Винаверу

Научни скуп „Станислав Винавер у / о српској књижевности“

/ / Вести / 24. маја 2019.

У Библиотеци шабачкој је у протекла два дана, у оквиру манифестације „Винаверови дани – Видело света“, одржан трећи по реду Научни скуп „Станислав Винавер у / о српској књижевности“. О његовом односу према српским писцима, књижевности и уметности уопште говорили су проф. др Александар Милановић, проф. др Предраг Петровић, проф. др Тања Поповић, проф. др Сава Дамјанов, др Жарка Свирчев, др Владан Бајчета и др. „Винаверова пародијска анти-традиција“, „Винаверово пантологијско читање женске књижевности“, „Надграматичар Винавер“, „Винаверов Лаза Костић“, „Поетика кинематографа: Винаверови есеји о филму“, „Политичко новинарство Станислава Винавера“ – само су неке од тема којима су се излагачи бавили.

На овај начин, Библиотека шабачка наставља своју мисију чувања сећања на најевропскијег међу српским писцима и најсрпскијег међу европским писцима. Станислав Винавер живи у својим делима, али и у причи о њима. Ми, Шапчани, дужни смо да га памтимо, јер је носио у себи љубав према граду из којег је кренуо у освајање света речима.

„Можда многи Шапчани воле живот, што даје могућности, толике могућности среће, задовољства и друштвености.  Воле га као велико обећање. Ја сам га волео и када би ме разочарао. – Али све ово испада некако и сувише виспрено, а ја бих хтео просто да вам кажем, колико мене, хтео не хтео, све у свету интересује. Долазе наравно часови када се умарамо, када нас умара и човек и његови проблеми, и сама Васиона и њени проблеми.“

                                                                              Станислав Винавер