Небеске хероине света

„Небеске хероине света“ – књига која инспирише

/ / Књижевне вечери / 26. јануара 2022.

Имали смо част да угостимо једну од најобразованијих Српкиња, академкињу, проф. др Радмилу Тонковић. Њен надахнут говор о капиталном делу „Небеске хероине света“ подсетио је све присутне о улози коју су жене-пилоткиње имале у одлучујућим историјским борбама. Књига Радмиле Тонковић већ је проглашена уникатном светском енциклопедијом у Међународној ваздухопловној федерацији у Женеви, уврштена је у Фонд Конгресне библиотеке у Вашингтону и промовисана на 75 промоција у 13 држава света. Поред ауторке књиге и Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, присутнима се обратио и др Александар Пајић, градоначелник града Шапца.

Биографија проф. Тонковић је препуна успеха и скоро је немогуће набројати награде, признања, плакете и дипломе за њене многобројне и велике заслуге у области историје и ваздухопловства. Најзначајније су – прва је и једина жена са наших простора носилац Почасног Златног летачког знака пилота РВ и ПВО Војске Србије и прва и једина жена добитница Почасног Парадног официрског ваздухопловног бодежа. Двострука је лауреаткиња међународне „Инвент-дипломе” и „Сребрне медаље-Никола Тесла” од Удружења научника, проналазача ииноватора, чији је такође почасни члан. Њена биографија је ушла у едицију „66 знаменитих Срба”, а публикована је и у књизи „Најуспешнији проналазачи у Србији 2008. године”.

Проф. Тонковић је стручни и научни преводилац, редактор и лектор у часописима „Scientific Technical Review” и „Научнотехничке информације”, а успешно је 20 година радила на најсофистициранијој техници, технологији и документацији у нашој војној авијацији. Бави се историјом цивилног, спортског, саобраћајног и војног ваздухопловства, о чему је објавила преко 1000 чланака и прилоге у 12 књига. Ауторка је више историјских научних радова, а члан је и Женског научног удружења „LICEUM“ у Паризу.

Проф. Тонковић је два пута номинована за Награду града Београда и за престижну руску државну Награду „Медаља Пушкин“, коју одобрава и уручује лично председник Руске Федерације. Живи и ради у Београду и Москви.