Незаборавна прича о раду болнице Стобарт

/ / Изложбе / 4. децембра 2019.

Имали смо част да у простору галерије Библиотеке шабачке свечано отворимо изложбу „Болница Стобарт, Крагујевац 1915“, чија је ауторка библиотекарка Татјана Јанковић из Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца. Ово је још један у низу примера успешне сарадње наше Установе са библиотекама из целе земље, али и региона. Поред Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, на отварању су говорили и Мирко Демић, директор Крагујевачке библиотеке, као и ауторка поставке.

“Почетком априла 1915. године група од четрдесет пет чланова  (медицинског особља и волонтера) кренула је са британског острва ка потпуно непознатој земљи предвођена Мејбел Синклер Стобарт. Путовање чланова мисије Стобарт од Лондона до Крагујевца трајало је готово месец дана. Имајући у виду епидемију тифуса, Мејбел Стобарт се припремила за рад у болници под шаторима. Чим је нова мисија пристигла, Српски војни санитет доноси две важне одлуке. Прва, да болница Стобарт прихвата и лечи искључиво рањенике.  И друга  да, у случају да дође до повлачења, прати српску војску као ‘летећа пољска болница’. Мејбел Стобарт одмах уочава да је цивилно становништво угрожено не само тифусом, већ и дифтеријом, шарлахом и другим заразним болестима. Она предлаже отварање ‘друмског диспанзера’. Вест о отварању диспанзера се шири врло брзо. Људи пешице прелазе на десетине колометара да би добили лек и савет од стручног особља. Кроз болницу Стобарт, према речима њеног руководиоца, за шест месеци рада прошло је око 20 000 пацијената.

О раду болнице Стобарт најдетаљније и најобимније сведочанство оставила је сама Мејбел Стобарт. У књизи која је објављена већ 1916. године под насловом ‘Пламени мач у Србији и другде’. То је сведочанство које је нескривено ангажовано с циљем да Британцима пружи што тачнији увид у ратне прилике у Србији и да подстакне на даљу помоћ српском народу.

Поред ‘Пламеног мача’, у Лондону су, током 1915. и 1916. године објављене још три значајне књиге чланица мисије Стобарт: ‘Мој дневник у Србији’ Монике Стенли, ‘Писма из болнице Стобарт’ Мејбел Дирмер и ‘Повлачење из Србијe’ Олив Олдриџ.“

Татјана Јанковић