ноћ коју смо чекали две године

Ноћ коју смо чекали две године

/ / Изложбе / 16. маја 2022.

Без сумње, манифестација коју Шапчани највише воле. Скоро 15 година, половином маја, очекујемо ноћ која траје дуже од осталих. Многи су се, баш током Ноћи музеја, упознали са културом и лепотама које она нуди. Тише и скромније него иначе, и ове године смо се упустили у авантуру срећни што нам епидемиолошка ситуација коначно дозвољава да отворимо врата и изван уобичајених термина.

Изложба „Павић: од Ш до А“, иако отворена дан раније, изазвала је велику пажњу публике. Састављена од слова наше азбуке, са мноштвом детаља из живота и стваралаштва Милорада Павића, показала је да међу Шапчанима влада велико интересовање за једног од најзначајнијих књижевника 20. и 21. века. Поред тога, заинтересовани суграђани су могли и да разговарају о Павићевим делима, али и да погледају филм. Традиционално су се продавали сувенири које су правили полазници дечјих креативних радионица, али и запослени на Дечјем одељењу Библиотеке шабачке. Током Ноћи музеја су Шапчани могли да узму жељену књигу за читање, али и да се учлане уз попуст.

Циљ овогодишње Ноћи музеја био је да се присетимо колико су мај, пролеће и радост лепши уз културу. А онда, следећи тај утисак, наставити напред до следећег маја, до бесконачног маја.