Обележавање 65. година Одељења за децу Библиотеке шабачке

/ / Дешавања / 14. децембра 2020.

Поводом обележавања 65 година Одељења за децу Библиотеке шабачке, у среду, 16. децембра 2020. године, у 12:30 часова у Холу Библиотеке биће отворена изложба „У књигама живи памет, 2. допуњено издање“. Изложбу ће отворити Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Сара Глигорић, некадашња чланица многобројних библиотечких радионица и Лука Виторовоћ, песник и кантаутор за децу.

Од свечаног отварања Библиотеке шабачке у Владичанском двору, пре шездесет пет година, Пионирско одељење, новина за све тадашње основце нашег града, било је смештено са десне стране од улаза више од шездесет година. На радост свих књигољубаца 4. септебра 2017. године усељена је својеврсна Дечја библиотека у анексну зграду Библиотеке шабачке. Добијено је модерно, функционално, ведро и пространо Одељење за децу, са читаоницом и радионицом, које омогућава развијање знања и креативности у складу са XXI веком.

Овогодишња, рођенданска, изложба ће задржати елементе изложбе од пре пет година чији су аутори библиотекари али уз неколико битних допуна. Историјату и функцији књига, које су  представљене на десет весело осмишљених табли, придодат је део о разноврсним активностима, радионицама и многобројним програмима Одељења за децу од предходно обележеног јубилеја. Све малишане ће дочекати и видео обраћање наших најпознатијих дечијих писаца који ће поред рођенданске честитке указати на то зашто је важно читати и дружити се са књигом.

Изложба ће бити отворена у најужем кругу, а све у циљу заштите здравља и одговорног понашања. Директан пренос отварања изложбе ће моћи да се прати преко Фејсбук странице Библиотеке шабачке. Сви заинтересовани суграђани ће моћи да погледају поставку у наредних месец дана.