Након вишедеценијског лутања од једног до другог неусловног смештајног простора, фонд периодике Библиотеке шабачке коначно је нашао своје место 2010. године, под кровом тада незавршеног Анекса, када је  почела његова суштинска физичка заштита. До броја од 245 наслова новина и 690 наслова часописа, који чине фонд Одељења периодике, дошло се селекцијом по унапред дефинисаним принципима и методама. Одељење садржи богату збирку серијских публикација: часописе, новине, годишњаке, календаре, билтене… Најстарији новински лист у фонду је “Стармали” из 1878. године, док титулу најстаријег часописа носи лист за књижевност и забаву “Матица” из 1867. године.

У фебруару 2016. године завршена је електронска обрада серијских публикација. Корисници су од тада у могућности да претраже базу Библиотеке шабачке и дођу до информација о овој врсти грађе. У појединим записима налазе се линкови (опција “погледај”) који воде ка дигитализованим облицима новина или часописа. Започета је и аналитичка обрада периодике, одабраних часописа Завичајног одељења.

Читаоница и депо за периодику опремљени су прикладним намештајем и уређајима за заштиту библиотечких фондова, али и пријатан боравак за рад читалаца и библиотекара.