• All

Светски дан поезије

Кад кажемо Шабац, мислимо на Библиотеку. Кад кажемо Библиотека, мислимо на магнолију, али и на поезију. Код нас у Шапцу је све некако повезано и испреплетано као сунце које се данима стидљиво мрси са цветовима магнолије. На дан када обележавамо Светски дан поезије решили смо да мало боље упознамо своје колеге из установа културе, основних и средњих школа, али и сараднике из медија.

И код нас је стигло пролеће

Данас смо дочекали пролеће са друштванцетом из Вртића „Снежана“. Уз њихову помоћ смо весницима пролећа додали мало боје.

Магнолија у дворишту Библиотеке

Наука каже да је први цвет који је икада процветао на планети Земљи била управо магнолија, која симболизује достојанство и отменост. У Кини је цвет магнолије симбол снаге и верности у љубави, док је у Европи симболизовао враћање старој љубави. У граду Шапцу магнолија симболизује књигу и Библиотеку.

Чаробни једрењак

Сјајна атмосфера владала је данас у Дворани „Винавер“! Ученици трећег и четвртог разреда шабачких основних школа уживали су у једночасовном дружењу са Мајом Цветковић Сотиров, ауторком књиге „Чаробни једрењак: прича о Николи Тесли“.

Књижевни матине за децу

            У среду, 15. марта 2023. године, у 13 часова у Дворани „Винавер“ у Анексу Библиотеке шабачке биће одржан књижевни матине за децу „Чаробни једрењак. Прича о Николи Тесли“. У велику историјску авантуру кроз Теслино детињство и живот повешће ауторка Маја Цветковић Сотиров. „Чаробни једрењак: Прича о Николи Тесли“ је књига која свим генерацијама отвара свет Теслиног научног стваралаштва. Кроз причу о великом српском научнику, читалац постаје сведок Теслиног тријумфа на великом Светском сајму у Чикагу, улази у његову лабораторију у Њујорку, стоји на врху Ајфеловог торња у Паризу током давне 1889. и бори се са тешким слаповима Нијагаре.

Изложба о Николи Тесли

Изузетно добра сарадња коју је Библиотека шабачка остварила са Аустријским културним форумом настављена је и изложбом „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу“. Ни јака киша није спречила Шапчане да науче, сазнају и открију мање познате детаље о двогодишњем боравку великог српског научника у аустријском граду Грацу. Изложбу је, поред Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, отворио и др Адријан Фајкс, председник Аустријског културног форума, који је том приликом указао и на блиске везе Србије и Аустрије током 19. века.

Изложба о Николи Тесли

У петак, 10. марта 2023. године, у 12 часова у галерији Библиотеке шабачке свечано ће бити отворена изложба „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу“, која ће се реализовати у сарадњи са Аустријским културним форумом.

Вече какво Шапчани заслужују

Одувек сам тврдила да време може да стане само у Библиотеци. Тамо тренутак траје и све је могуће. Управо то се десило на концерту „Из европских салона – гитара у камерној музици“, на коме су наступили Марија Обреновић, Марко Ердевички и Стеван Јовић.

Национални дан књиге

Већ пуних десет година у нашој Библиотеци обележавамо Национални дан књиге, својеврсни празник за све љубитеље писане речи. Традиционално, нашим суграђанима дарујемо попуст на чланарину и дајемо прилику читаоцима да преузму улогу библиотекара.

Концерт „Из европских салона “

У четвртак, 2. марта 2023. године, у 19 часова, у свечаној сали Библиотеке шабачке биће одржан концерт „Из европских салона – гитара у камерној музици“, у оквиру 5. Класик Арт Фестивала. Пред шабачком публиком ће наступити Марија Обреновић, Марко Ердевички и Стеван Јовић. „Из европских салона“ је вече камерне музике за гитару у којем ће се представити два дуа – Шабачки гитарски дуо и М&М дуо (гитара и клавир).