Отварање изложбе „Болница Стобарт. Крагујевац 1915.“

/ / Дешавања / 29. новембра 2019.

У среду, 4. децембра 2019. године, у 12 часова у Галерији Библиотеке шабачке свечано ће бити отворена изложба „Болница Стобарт. Крагујевац 1915“, која је реализована у сарадњи са Народном библиотеком „Вук Караџић“ из Крагујевца. Ауторка поставке је Татјана Јанковић, која ће, поред Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке и Мирка Демића, директора Народне библиотеке „Вук Караџић“, отворити изложбу. Сви заинтересовани суграђани ће поставку моћи да погледају до 18. децембра 2019. године.

Крајем 1915. године у Крагујевац је стигла хуманитарно-медицинска експедиција коју је предводила Мејбел Синклер Стобарт. Организована група од 45 чланова, медицинског особља и волонтера, упутила се у Србију као Трећа јединица Српског потпорног фонда. Путовање чланица мисије Стобарт од Лондона до Крагујевца трајало је скоро месец дана. Кроз болницу Стобарт, према речима њеног руководиоца, за шест месеци рада прошло је око 20 000 пацијената.

О раду болнице Стобарт најобимније сведочанство оставила је сама Мејбел Стобарт.  У књизи објављеној већ 1916. године под називом „Пламени мач у Србији и другде“. Пишући ову књигу, желела је да Британцима пружи што тачнији увид у ратне прилике у Србији и да подстакне на даљу помоћ српском народу. У Лондону су током 1915. и 1916. године објављене још три књиге чланица мисије Стобарт. Ова сведочанства се на српском језику по први пут појављују управо у оквиру књиге „Болница Стобарт“, а њихови одабрани сегменти чине текстуални део ове изложбе.