Отворена је осамнаеста по реду изложба из едиције „Култура ћирилице“ која потврђује веома успешну и плодоносну сарадњу између Библиотеке шабачке и Школе примењених уметности. Генерације младих и талентованих ученика су имале прилику да излажу у галерији Библиотеке и да оставе траг који ће се памтити. Изложбу су отворили Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности и Мирољуб Мијушковић, градски већник за културу и медије, уз надахнуте говоре о значају овакве изложбе и сарадње. Ни овога пута публика није била присутна због околности насталих услед пандемије. Сви заинтересовани суграђани ће поставку моћи да погледају у наредних месец дана.

Овогодишња изложба „Писмо“ потврђује колико су младима инспиративне теме које полако постају симбол прошлости. Оловка, пенкала, перо и хартија као и коверта и неопходна маркица, промишљање, замишљање и прецизност у писању и на крају стрпљење да порука стигне до жељене особе су, на овој помало сентименталној поставци, представљени кроз калиграфију, графику, костим, грнчарију, штампу као и кроз многобројне ефектне уметничке инсталације. Као и ранијих година хол Библиотеке се преображава у свечану уметничку галерију вештим рукама ученика Школе примењених уметности које спретно воде професорке Мина Ступар и Драгана Малишић Марковић.

„Писање писама, не говори о писму као таквом, о његовом настанку, него о форми писања писама. Рекла бих, заборављеном начину комуницирања, разговора одсутног са одсутним. У данашње време када се оловке и пенкала ретко користе и када је савремена технологија (пре свега мобилни телефони) постала доминантан начин комуникације, писање писама је скоро потпуно заборављено.“

Тамара Исаковић Ковачевић