Подељена срећа, два пута је већа!

/ / Вести / 5. октобра 2020.

Уколико пођемо од претпоставке да свако друштво тежи ка томе да његова деца одрасту у зреле чланове друштва који поштују закон и права других, онда не смемо занемарити ни њихова права.

Права детета садржана су у бројним међународним документима, међутим, може се рећи да се као основ свих тих докумената узима Kонвенција о правима детета, усвојена на Генералној скупштини Уједињених нација 20. новембра 1989. године. Овај документ донесен је у складу са принципима прокламованим у Повељи Уједињених нација, те се у његовој преамбули наводи да „деци у детињству припадају посебна брига и помоћ.” Према Kонвенцији, дете јесте свако биће које није навршило 18 година, а као његова права се, између осталих, наводе: право на живот, право на име, право на живот са оба родитеља, право на очување идентитета, право на образовање, право на приватност итд.

Дечија недеља се сваког октобра реализује у циљу побољшања положаја детета у Србији. Ова национална манифестација представља успешан модел повезивања свих важних актера у заштити дечјих права. Овогодишња Дечија недеља се одржава под слоганом „ПОДЕЉЕНА СРЕЋА, ДВА ПУТА ЈЕ ВЕЋА!“.

Библиотека шабачка се и ове године укључила у обележавање Дечје недеље. За наше најмлађе суграђане обезбедили смо попуст на годишњу чланарину. Такође смо припремили кутак који говори о дечјим правима и омогућили нашим другарима да оставе препоруку за читање. Наши најмлађи читаоци ће моћи да поставе  питање библиотекару и поделе са нама шта је за њих срећа!

Уживајмо заједно у Дечјој недељи од понедељка до четвртка.

Растите срећно, децо!