Поезија не познаје границе нити године

/ / Вести, Деца / 25. марта 2021.

Деда је неко са сребром у коси и златом у срцу. Деда посебном љубављу воли своје унуке, оном из дубине сопственога бића. Он је попут најлепшег колача детињства, укусна мешавина смеха, топлине и љубави. Те успомене никад не бледе.

У себи садржи мудрост сове и срце голуба. Искрено се занима за оно што желите да му кажете и подржава вас у свему што радите. Он је она невидљива спона која вам помаже да стигнете до свог циља, а да при томе не осетите да сте били под нечијим будним оком, већ верујете како сте све постигли сами.

Мој деда је имао две љубави – спорт и књиге. У младости је преовладавала прва, док је у зрелијим годинама предност однело читање и љубав према књизи. Као и у свему, битна је умереност. Тако је и мој деда годинама балансирао између утакмица омиљеног фудбалског клуба које је гледао на телевизији и штампаног издања „Спортског журнала“. Био је члан општинске библиотеке и страствени читалац. Током разноразних недаћа у животу успео је да сачува достојанство књиге у себи и љубав како према прози тако и према поезији. Читао је првобитно историјске романе али је поезија касније ипак освојила његову пажњу и срце. Уживао је  читајући Лазу Костића, Војислава Илића, Десанку Максимовић…То му и дан данас представља пасију, иако му је пуних 85 година.

За мене, мој деда није обичан човек, већ деда са великим Д! Кроз његове приче и песме схватам да глас прошлости отвара врата будућности. Драгоценост стихова које је сачувао у својој глави вреди поделити са другима. Такве примере треба истицати како би постали инспирација и подстицај другима.

Осећам бескрајну захвалност што је баш мени за деду подарен такав човек. То богатство се не може мерити ни са чим.Нераскидива веза између деде и унуке ће заувек блистати и јачати уз стихове и рецитовање које оплемењују душу и мисли. Поезија не познаје границе ни године. Поезија је есенција љубави и божански дар који спаја и слави мудрост и лепоту људског изражаја.

Зато уживајте у мојим и дединим омиљеним стиховима које смо желели да подаримо свим читаоцима Библиотеке шабачке у недељи када се обележава Светски дан поезије!