Принцеза Анка

Принцеза Анка, вечита шабачка поезија

/ / Књижевне вечери, Млади / 22. јуна 2021.

 

Од Крсмановића куће лево. Још мало право, па ту негде, са десне стране, застаните. Нема више Јевремовог двора, нити се чује „ударање у гитар и клавир“. Не марите и не заборавите да увек постоји место које чува и причу о Конаку, о Јеврему, али и првој шабачкој принцези Анки. И баш на том месту је велики број Шапчана одлучио да проведе топло јунско предвечерје. Двориште Библиотеке шабачке је (п)остало је простор у коме приче о томе какви смо некада били увек добијају нови смисао. Програмом „Портрет једне даме у младости“ обележили смо  200 година од рођења књегиње Анке и тај податак био је сасвим довољан разлог да се подсетимо једне Шапчанке по много чему прве, а ипак протеране из нашег памћења.

Поред Александре Ердевички Томић, ауторке програма, у причи о Анкином одрастању и Шапцу, учествовали су ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, пијанисти Ирина Бродић и Аљоша Кесеровић, који су у класи  професорки Хелене Давидовић и Гоаре Лазић, као и октет гитара у класи професора Стевана Јовића.

Упознајући Анку Обреновић, осетићемо топлину једног разумевања и саосећања. Александра Ердевички Томић нас је упознала са  новом Анком, можда онаквом каква и јесте била – најбоља девојка Србије, прва српска Преводичица и Списатељица.

Била је лептир у време туче, прва Европљанка и прва ласта српског васкрса и европског пролећа.