Позајмно одељење за децу, откако је усељено у анексну зграду Библиотеке шабачке, представља својеврсну Дечју библиотеку у чијем се склопу налазе читаоница са рачунарским кутком и радионица-играоница за извођење бројних програма са децомСвојим фондом, опремом, модерним, ведрим и пространим изгледом, као и општим утиском, Одељење омогућава развијање знања и креативности деце од рођења до завршетка основне школе у складу са XXI веком.

Отворено је радним данима од 7 до 20.00, а суботом од 7 до 14.00 часова. Чланарина за децу до 8 година је бесплатна. Књижни фонд Позајмног одељења за децу обухвата преко 40.000 књига и чини га велики број сликовница, белетристике за децу, школске лектире, приручника, речника.

Желећи да допринесемо формирању наше будуће (читалачке) публике, трудимо се да оформимо што више радионица и тако мотивишемо наше драге другаре да уживају читајући, истражујући и усавршавајући своје таленте. Радећи на промовисању читања, креативног изражавања и окупирања дечјег слободног времена, трудимо се да Библиотеку учинимо привлачним, узбудљивим и безбедним местом у граду. Немамо илузију да можемо да променимо свет, али смо сигурни да ће овакав наш приступ бар мало мотивисати родитеље, васпитаче, учитеље и наставнике да са нама утичу на формирање читалачких навика код деце, као и да заједно подстичемо њихову машту и креативност.

Новим пројектима планирамо да још више будемо део образовног и културног живота града. У свакој активности трудимо се да будемо убедљиви у доказивању вредности и значаја наше институције. Чинимо све да створимо Позајмно одељење за децу Библиотеке шабачке по мери детета.