Позив из породилишта

Позив из породилишта

/ / Вести / 20. јуна 2019.

Приметили смо да су наши корисници постали ажурнији када је у питању враћање књига у предвиђеном временском року. Подсећамо да се књиге узимају из Библиотеке на петнаест дана, могу се задржати још петнаест уколико постоји потреба за тим. Наравно, уз договор и долазак, могуће је још једном продужити рок за враћање. На неке наше читаоце је наплаћивање казни за прекорачење деловало подстицајно, а већини је веома непријатно када их позовемо и подсетимо да врате књигу.

На Дечјем одељењу је специфична ситуација, а разлози кашњења су различити – или родитељи имају код куће бебу, па забораве да треба да врате књиге, неки желе да деца о томе воде рачуна како би стекла осећај одговорности, а неки, услед разних животних околности и проблема са којима се свакодневно суочавају, једноставно забораве.

Није нам намера да критикујемо већ да похвалимо читаоце који озбиљно схватају обавезу враћања књига на време. Прича која следи чини нас срећним, а пошто смо навикли да лепе вести делимо са вама, учинићемо то и овог пута. Једна мајка доводи своју девојчицу у Дечје одељење Библиотеке шабачке већ неколико година. И у поодмаклој трудноћи је долазила са својим дететом да узме жељену књигу. Сваки пут би поразговарала са нама, размењивали смо искуства, делили савете једни другима. Ипак, највише смо причали о књигама и читању. Једног дана је зазвонио телефон, на вези је била баш та мама. Убрзано је дисала. Схватили смо да се нешто чудно дешава. Позвала је, веровали или не, из породилишта. Примљена је у болницу и пред сам порођај се сетила да треба да продужи рок за враћање књига! Били смо у неверици. Признајемо да се то никада није десило! Пружили смо јој подршку и пожелели све најбоље. Са нестрпљењем смо чекали вест о својој новој чланици, а врло брзо смо је и упознали…

Ова мајка је пример како се исказује поштовање према једној установи и њеним правилима. Ганула нас је чињеница да је наша читатељка у тако важном животном тренутку мислила на Библиотеку. Наградићемо је због тога! Зато и пишемо овај текст – желимо да у пространству лоших вести које нам се безобразно смеју у лице сваког дана ипак издвојимо ону најбољу!