Представљање књиге Зорана Бингулца

/ / Вести, Књижевне вечери / 16. септембра 2021.

У препуној галерији Библиотеке шабачке свечано је отворена изложба и представљена књига „In medijas (res) – Несан“ проф. др Зорана Бингулца. Поред аутора, о књизи је говорио и Зоран Колунџија, главни и одговорни уредник Издавачке куће „Прометеј“ и Милутин Ж. Павлов, песник и приповедач. Представљање књиге „Несан“ Зорана Бингулца за Шапчане је представљало путовање кроз „Времеплов сведока уплетених времена“. Ако се питате ко је и какав је Зоран Бингулац, одговор је веома једноставан. Он је огледало сопственог завичаја, успешан и остварен човек. Њему су и даље важне основна и средња школа које је завршио, фудбалски клуб у којем је тренирао… Зоран Бингулац је човек који је, ма где био, покушавао да нађе начин да завичајном Шапцу врати сјај Малог Париза.

У свом надахнутом говору Милутин Ж. Павлов је нагласио да је Зорана Бингулца „завичајно опечатио Шабац“. Подарио му је надалеко чувени дух који га је водио напред, али и враћао к себи. Представљање књиге „Несан“ употпунио је шабачки музичар Микица Антонић, али и Дуле Савић и Владимир Петровић Пижон, којима је аутор даривао своје књиге.

Књига „In medijas (res) – Несан“ састоји се од слика са телевизијских гостовања, новинарских текстова без коментара. Аутор је истакао да је на овај начин желео да сачува од заборава све сегменте своје каријере – од фудбалера Црвене звзде и Вележа, до доктора наука, декана и универзитетског професора, амбасадора, али и аутора бројних научних књига и уџбеника. С једне стране, успешна каријера, а са друге новинари који су је непрекидно пратили. Због тога наднаслов и гласи „In medias (res)“, који има два значења: стара латинска изрека „у центру пажње“ или „у медијима биографија“. Било како било, сада сви Шапчани могу испратити пут којим је Зоран Бингулац пошао из свог и нашег Шапца.