Приче за лепше одрастање

Приче за лепше одрастање

/ / Књижевне вечери / 12. марта 2020.

У Дворани „Винавер“ синоћ је одржано несвакидашње вече у чијем средишту је била књига и хумана идеја њених твораца. Пред шабачким седмацима и осмацима из основних школа „Николај Велимировић“ и „Ната Јеличић“ занимљиви и веома надахнути гости, ауторски дуо Бранислав Крањчевић и Павле Вељковић, као и уредница Гордана Вељковић, представили су књигу „Приче за одрастање за велике и мале“.

Одрастање је специфично доба у животу сваког човека, а модерно време и 21. век са свим изазовима које носи чини овај период још захтевнијим како за децу,тако и за њихове родитеље. Креативни тим родитеља и аутора окупљених у издавачкој кући „Pagba books“ створили су књигу са идејом да њена добробит буде вишезначна и вишеслојна. Аутори су у спонтаној и веома позитивној атмосфери са малим/великим људима поделили своје мотивације за настајање прича које су подједнако занимљиве и деци и одрслима. Приче упућују на заједништво, на разговор, побуђују размену мишљења, а уједно спајају родитеље и децу у дивни, а сада заборављени, ритуал читања пред спавање.

Несвакидашњост ове књиге се налази и у њеном хуманом карактеру. Она позива да се осврнемо око себе и да не останемо равнодушни пред онима којима је помоћ потребна. А много је таквих. Део средстава од продаје књиге опредељена су за децу оболелу од дијабетеса како би одласком на летњи камп схватили да нису једини са тим проблемом и како би лакше живели са својим „стањем“ док ће деци са менталним сметњама бити дониране књиге које ће им свакако помоћи у њиховом тешком одрастању.

Синоћно дружење је било позив да не жмуримо и да не окрећемо главу од проблема већ да тражимо начин да ствари учинимо бољим. Не заборавимо на ближњег свог и помозимо! Будимо хумани!

За све оне који су заинтересовани да помогну овој деци куповином књиге, могу контактирати Библиотеку шабачку и добиће све потребне информације. Хвала унапред!