Изложба о Лази К. Лазаревићу

Пример савршеног човека

/ / Изложбе, Предавање / 5. септембра 2019.

Хуманиста, родољуб, космополита, човекољубиви лекар, геронтолог, зачетник модерне српске приповетке, преводилац –  су одреднице којима бисмо означили Лазу Лазаревића. Свеобухватна личност каква је био Лазаревић, постао је инспирација за изложбу „Шабачки, београдски и берлински дани Лазе Лазаревића“, која се реализује у оквиру пројекта „Знаменити Срби у Немачкој“, ауторке Олге Красић Марјановић.

Изложба потврђује не само Лазаревићев значај када су у питању српско-немачке културне везе.  Важна је „не да би нас подсетила на оно што већ знамо о њему, већ да бисмо открили шта нам је све то Лаза оставио“, рекао је Симеон Бабић, председник Националне фондације за хуману старост „Др Лаза К. Лазаревић“. Подсећајући публику на величину овог Шапчанина, Бабић је поновио речи пишчевог пријатеља Христића. Христић је поводом његовог упокојења рекао: „Нико није плакао за Лазаревићем, плакао је за једним идеалом.“

Ауторка Олга Красић Марјановић, обратила се присутним ученицима. Описала је  методологију припреме и израде изложбе, своје утиске приликом истраживачког рада, као и искушења и потешкоће са коришћењем архивске грађе. Нагласила је да је изложба урађена у дигиталној форми и да је двојезична.  На српском и немачком, јер је намењена и немачкој публици.

Својом личношћу и животом Лазаревић је постао „пример савршеног човека“, истакла др Ружица Јовановић, професорка Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу, у оквиру округлог стола.  Учествовали су: др Предраг Тојић, др Љиљана Станимировић, председница шабачке подружнице Српског лекарског друштва, Света Предић, професор у Основној школи „Лаза Лазаревић“, Катарина Јанковић, уредница програма културе у Културном центру у Шапцу, Весна Цидилко, професорка на Хумболт универзитету у Берлину.