Изложба о Лази К. Лазаревићу

Пример савршеног човека

/ / Изложбе, Предавање / 5. септембра 2019.

Хуманиста, родољуб, космополита, човекољубиви лекар, геронтолог, зачетник модерне српске приповетке, преводилац – само су неке од одредница којима бисмо могли означити Лазу Лазаревића. Свеобухватна личност каква је био Лазаревић, постао је инспирација за изложбу „Шабачки, београдски и берлински дани Лазе Лазаревића“, која се реализује у оквиру пројекта „Знаменити Срби у Немачкој“, ауторке Олге Красић Марјановић.

Изложба потврђује не само Лазаревићев значај када су у питању српско-немачке културне везе, већ је важна „не да би нас подсетила на оно што већ знамо о њему, већ да бисмо открили шта нам је све то Лаза оставио“, рекао је Симеон Бабић, председник Националне фондације за хуману старост „Др Лаза К. Лазаревић“. Подсећајући публику на величину овог Шапчанина, Бабић је поновио речи пишчевог пријатеља Христића, поводом његовог упокојења: „Нико није плакао за Лазаревићем, плакао је за једним идеалом.“

Ауторка Олга Красић Марјановић, обративши се посебно присутним ученицима, описала је методологију припреме и израде изложбе, своје личне утиске приликом истраживачког рада, као и искушења и потешкоће са коришћењем архивске грађе. Нагласила је да је изложба урађена у дигиталној форми и да је двојезична, на српском и немачком, јер је намењена и немачкој публици.

Својом личношћу и животом Лазаревић јесте постао „пример савршеног човека“, што је истакла др Ружица Јовановић, професорка Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу, у оквиру округлог стола, на коме су учествовали још и др Предраг Тојић, др Љиљана Станимировић, председница шабачке подружнице Српског лекарског друштва, Света Предић, професор у Основној школи „Лаза Лазаревић“, Катарина Јанковић, уредница програма културе у Културном центру у Шапцу, Весна Цидилко, професорка на Хумболт универзитету у Берлину.