Програмским садржајима високих естетских и културних вредности и одабраним гостима Библиотека шабачка проширује хоризонт очекивања читалачке публике остајући у идеји своје мисије – бити важан и запажен део културног идентитета града.

У тројству писац – књига – читалац под кровом Библиотеке се ствара својеврсна антологија најугледнијих књижевних стваралаца или се на трибинама и предавањима слушају теме које су део наше стварности и историје. Нашу антологију чине имена можда најзначајнијих књижевних и, уопште, културних посленика у данашње време: Вида Огњеновић, Владета Јеротић, Јован Ћирилов, Горан Петровић, Лјубомир Симовић, Светлана Велмар Јанковић, Душан Ковачевић, Драган Великић, Емир Кустурица, итд.

Програми културе у Библиотеци су и ликовне изложбе, изложбе књига и некњижне грађе, а посебну пажњу посвећујемо раду са децом и младима и на тај начин утичемо на формирање наше будуће (читалачке) публике. Тако наши најмлађи другари, али и ученици основних и средњих школа, долазећи у Библиотеку и посећујући радионице које организујемо за њих, обогаћују своје знање и усавршавају таленте.

Један од наших програма је и издавачка делатност која се тиче завичајних тема.