Путујуће Библишино луткарско позориште

/ / Вести, Деца / 13. септембра 2021.

Више од једне деценије Библиотека шабачка са својим Одељењем за децу одржава разноврсну сарадњу са Предшколском установом Наше дете. Корак у свет књига је радионица кроз коју су многобројне генерације предшколаца заволеле књигу и читање. Путујуће Библишино луткарско позориште је донело радост многобројним малишанима. Када деца нису у могућности да дођу у Библиотеку, Библиотека се спакује, понесе све неопходно и оде код другара у вртиће и школе. Поред представљања свих садржаја и активности Одељења за децу, малишани бивају упознати и на који начин могу постати чланови Библиотеке. Том приликом подсећамо да је  чланарина за сву децу до поласка у други разред бесплатна. Прегледање најинтересантнијих књига за децу из фонда и причa о маскотама Библиши и Библини краси оваква држења. Овог пута смо посетили вртић Бајка и децу чије су васпитачице Маја Петровић и Ана Игњатовић. Путујуће Библишино луткарско позориште је малишане обрадовало са представом Рециклажа у извођењу библиотекарки, Кристине Алексић и Александре Ердевички Томић.

По Кристининој креацији, ликови: Стари бицикл, Похабана ципела, Одбачена тегла и Гитара без жица су испричали дирљиву причу о судбини већине предмета. Нешто што смо у неком периоду свакодневно користили постало је старо, неисправно и похабано. Ми такве предмете склањамо без размишљања. Ова представа буди свест о гомилању непотребних ствари и даје предлог како се истрошени предмети могу поново употребити. У томе нам помажу и ликови брата Вукашина и сестре Олге који дају креативна решења и откривају деци суштину рециклаже. Стари бицкл ће послужити као чивилук док ће изношена ципела постати сталак за даљински. Брат и сестра су се досетили да се у тегли може чувати мамин накит. А гитара ће добити нове жице и поново ће унети музику и весеље у кућу.  Полазници вртића Бајка су уживали у представи и били су заинтересеовани да поделе своја запажања о рециклажи. Договор је да код својих кућа наставе да размишљају о овој теми и да шире сазнања до којих су дошли. Да покушају и сами да направе од старих предмета са тавана или подрума нешто што ће им користити.

Инспиративно дружење смо завршили прелиставајући књиге и разговором на тему очувања животне средине и екологије. Остаје нам нада да се оваквим дружењима може повећати свест о битности чувања наше околине. Библиотека шабачка свакако верујеу то.