Субота је нестандардан дан за додатне активности у Библиотеци шабачкој, али не треба да вас чуди чињеница да су радионица стрипа и изложба стрип-радова Бориса Станића организоване баш у суботу. Кад је девета уметност у питању, често се сусрећемо са нестандардим, неуобичајеним и другачијим начинима презентовања, виђења и доживљавања.

Са великим задовољством смо угостили једног од најзначајнијих стрип-аутора млађе генерације, Бориса Станића. Он је своју дугогодишњу љубав и искуство у стварању стрипова пренео кроз веома занимљиву и спонтану радионицу. Двадесетак основаца, међу којима су били и полазници школе цртања „Мали Атеље“, коју води уметница Јелена Спасојевић уз повремену помоћ уметнице Драгане Ђурђевић, уживали су у реализацији занимљивих стрип-задатака које им је давао наш гост. Јако брзо се створила сјајна и креативна атмосфера, пуна стваралачког надовезивања. У двочасовном дружењу деца су, уз сугестије Бориса Станића, креирала стрип-јунака који је у разрађеној причи постао актер једног њиховог сна којег су илустровали. Веома оригинални и духовити наслови су красили њихова стрип-остварења.

По завршетку радионице, у Анексу Библиотеке смо отворили и изложбу радова Бориса Станића. У оквиру поставке се могу видети сегменти из стрипова: „Радосав: Јутарња магла“ и „Радосав: Храсово лишће“, „Анахорета“, „Атентат“ и две илустрације. Деца су била веома поносна када су видела своје радове изложене поред Борисових.

Стрип-ствараоци, као и љубитељи стрипа, често се осећају попут анахорета, односно усамљеника или изопштеника из света. Али ова нестандардна субота је била дан за све нас који свет око себе гледамо на другачији начин. И уживали смо бескрајно!