Реља Kалчов – цртеж је његов израз

/ / Вести / 7. априла 2022.

Реља Калчов је шеснаестогодишњи ученик осмог разреда ОШ „Бошко Буха“ из Београда. Један је од награђених учесника са 1. књижевно-ликовног конкурса „Дај ми реч да је насликам“. Конкурс је организован за децу која уче по ИОП-у и Реља је својим талентом одушевио посетиоце. Ове године се радови овог надареног младог ствараоца могу видети испред Одељења за децу у Анексу Библиотеке шабачке.

Реља је имао две године и четири месеца када му је дијагностикован аутизам. Први показатељи су били изостанак вербалне комуникације, јака узнемиреност у присуству деце и одраслих. Убрзо је откривено његово интересовање за цртање. Почео је да се изражава кроз цртеж и све што би у току дана доживео, претакао би у слику.

По речима Иване Димић, наставнице ликовног, Рељина мајка је запазила још у том најранијем узрасту његово интересовање за боје. „Дуго би стајао испред цртежа, посматрао их, додиривао прстима и шаком прелазио преко њих. Kод куће ‘жврља’ по поду, столу, зидовима, хемијском и графитном оловком. Воли слагалице геометријских облика, јаких боја. Радо их користи јер га смирују. Дрвене бојице почиње да користи у петој години. Тада настају први конкретнији цртежи, са мотивима из цртаних филмова. Боји јасно, са израженим целинама. Црта шта жели, сам бира боје.“

У наредних месец дана Рељини радови ће красити простор Дечије библиотеке. Дођите и погледајте изложбу. Осетићете експресију боја и емоција, а у то се можете уверити и сами.