Стрип, стрип – е, па шта је!

/ / Вести / 21. децембра 2022.

Већ неколико година радионица стрипа у Библиотеци шабачкој окупља младе љубитеље девете уметности. Читаоница Одељења за децу је посталa место окупљања ученика Школе примењених уметности који уз помоћ професорке српског језика и књижевности Бојане Јовановић и библиотекарке Александре Ердевички Томић откривају свет стрипа. Током ове године полазници су имали прилику да стручне савете добију и од познатих стрип-аутора попут Бориса Станића, Владе Алексића и Зорана Јанковића, који су занимљивим и креативним радионицама указали на то како се нека прича може преточити у стрип.

Ови млади и талентовани стрип-ствараоци су учествовали и на два веома занимљива конкурса. На Стрип-фесту који се организује у Параћину наши цртачи су конкурисали са заједничким остварењем које је настало по причи „Фантазија ума“ Уроша Петровића. Овај стрип је производ заједничких креативних снага Николине Шокчанић, Ане Ђорђевић, Михајла Седларовића, Луке Мијаиловића, Тамаре Савић и Ине Милетић. Тај стрип је био међу 16 похваљених  од 130 пристиглих радова.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Стрип-вести расписали су конкурс за 35. Изложбу ауторског стрипа ученика Републике Србије. Библиотека шабачка је послала шест радова од којих је стрип Ине Милетић „Баш личи на мене“ добио похвалу Новосадског дечјег културног центра међу 2869 пристиглих радова. Овај рад је представљен на изложби која је свечано отворена 17. децембра 2022. године у Новосадском дечјем културном центру. Велики Инин успех је донео много радости свим члановима стрип-радионице Библиотеке шабачке.

Добра атмосфера и велика креативна размена која влада на нашим дружењима се наставља. Спрема се и веома занимљив стрип у покрету, по мотивима радио-драме „Капетан Џон Пиплфокс“, који ће бити представљен на Годишњој изложби Одељења за децу у Галерији Библиотеке шабачке поводом 100 година од рођења великог Душка Радовића.