„Свети Сава, светли и обасјава“

/ / Изложбе / 26. јануара 2023.

Свети Сава већ деценијама, на различите начине, инспирише децу и младе који своја ликовна остварења излажу у галерији Библиотеке шабачке. Тежња да пратимо светосавски пут, који негује и обједињује културу и образовање, инспирисала нас је да креирамо Први књижевно-ликовни конкурс „Свети Сава, светли и обасјава“. Жеља нам је да богато књижевно стваралаштво које је засновано на лику и делу Светог Саве, нашег великог светитеља и просветитеља, постане инспирација ученицима од петог до осмог разреда из школа са територије града Шапца. На Конкурс је пристигло више од 100 радова од којих је Савет галерије Библиотеке шабачке (кога чине Татјана Марковић, Соња Петровић Јагић, Мина Ступар и Кристина Алексић) одабрао 30 радова који ће у наредних месец дана красити наш галеријски простор.

Милозвучним дуетом из Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, који је отпевао „Химну Светом Сави“, почело је  свечано отварање  изложбе одабраних ликовних радова. Бројној публици су се обратиле Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, која је подсетила на значај великог свеца и на његове разновсне улоге у нашој књижевној традицији, Александра Ердевички Томић, координаторка Књижевно-ликовног конкурса, која је упознала све присутне са идејом и важношћу његовог успостављања и Соња Петровић Јагић, историчарка уметности, чланица Савета галерије, која је указала на критеријуме одабира радова и истакла битност коришћења разноврсних ликовних техника на Конкурсу у наредним годинама.

Додељене су награде најуспешнијима. Добитнице равноправне награде су: Мила Лазаревић, ученица седмог разреда ОШ „Николај Велимировић“ из Шапца (ИШЈ Добрић, наставница Јелена Живановић); Ленка Јелесић, ученица шестог разреда ОШ „Јанко Веселиновић“ из Шапца (наставница Радмила Бајић) и Андријана Миленковић, ученица осмог разреда ОШ „Мајур“ из Мајура (наставник: Душан Јоцић). Специјална награда је додељена Теодори Михаиловић, ученици петог  разреда ОШ „Јанко Веселиновић (наставница Радмила Бајић). Награда за посебан ангажман на Конкурсу додељена је наставници ликовне културе из ОШ „Јанко Веселиновић“ Радмили Бајић. Установили смо и посебну категорију – гост изложбе. Ове године је то Стеван Ивановић, ученик другог разреда ОШ „Вук Караџић“, а ментор му је била Милена Обрадовић.

Са вером да ћемо заједно надограђивати ову нашу светосавску причу радујемо се свим наредним конкурсима.