Светлост духовне револуције

Светлост духовне револуције

/ / Изложбе / 28. јула 2022.

„Нека помогне, дакле бар себи ко није у стању помоћи другоме. Но помоћи себи не значи осигурати се имањем још за триста година овде на земљи, но преживети једну дугу и дубоку револуцију против зла у себи и определити се коначно за страну добра. Теже је преживети ову унутрашњу револуцију него стећи богатства за тристагодишњи век… Аскети су се усамљивали само да би могли у миру у себе загледати и у себи једну светлост запалити. Светлост коју ми успемо у себи да упалимо дугим револтирањем против греха и слабости, дугим трењем неће светлити само нама, њу ће видети и они који су у тами…“.

Свети владика Николај

Сва духовна и уметничка стремљења уметница из Удружења „Млада Арт“ обухваћена су управо овим речима. Зато и не изненађује чињеница да је, упркос изузетно високим температурама, галерија Библиотеке шабачке, на отварању њихове изложбе, била пуна. Потрага за светлошћу нас је све довела баш тамо где треба – у храм културе, где су се шабачкој публици представиле уметнице Бојана Савић, Милена Виторовић, Сандра Павловић Ранковић, Софија Ракиџић, Јелена Виторовић и Добринка Стојић.

Идеја о удруживању потекла је на студијама на Факултету примењених уметности у Београду, а њихова уметничка намера сажета је у Манифесту Удружења, у којем су, путем кратке форме изражавања, обједињени различити стваралачки импулси и стилови, а све у жељи за остваривањем духовне револуције. Заједничком изложбом уметнице желе да прикажу своје различито стваралаштво које пропагира исте циљеве. Они су усмерени и на повећање видљивости особа са инвалидитетом и маргиналних група са којима често сарађују. Зато су нас све обрадовали подршка и присуство сарадника и пријатеља из Удружења параплегичара Шапца.