Библиотека шабачка се све ове године труди да изложбе које припрема и представља својим суграђанима живе и након отварања. А посао је тек добро обављен уколико оне и након затварања остају дубоко у срцима посетилаца и промене бар део нас самих.

Живот и стваралаштво Лазе К. Лазаревића оставило је непроцењив траг у српској, али и у европској култури и науци. Због тога је изложба „Шабачки, београдски и берлински дани Лазе Лазаревића“, која је реализована у оквиру пројекта „Знаменити Срби у Немачкој“, осветлила овог значајног „Србина у Европи и Европљанина у Србији“ као изразитог књижевника, лекара, научника и химанисту. Његов кратак живот је означен као лепота живљења за друге.

Жељу да се упознају са свим овим аспектима Лазине личности изразили су професори (др Верица Матовић, руководилац стручног већа лекара, др Мирјана Глигорић, координатор тима за здравствено васпитање и Мирјана Сремчевић, професор историје и педагошки саветник) и ученици Медицинске школе „Др Андра Јовановић“. У пријатном получасовном дружењу размењена су знања и искуства о нашем великану. Ученици су уживали у могућности да се сусретну са до тада мање познатим чињеницама из живота и рада нашег Шапчанина Лазе Лазаревића. Посебан утисак су оставиле и раритетне фотографије као и скенирана документа и посебна издања на немачком језику којим ова изложба обилује.

Свакако је ово једна од оних изложби која ће кроз утиске ових младих људи и њихових професора живети и након 17. септембра.