У књигама живи памет

/ / Деца, Изложбе / 17. децембра 2020.

Поводом шездесетпетог рођендана Одељења за децу Библиотеке шабачке, отворена је изложба „У књигама живи памет“ која је добила своје друго, допуњено издање. Идеја нас библиотекара, који смо креирали ову изложбу, је била да кроз историјат, функцију и многобројне занимљивости везане за књижевност за децу, одговоримо на питање, зашто је књига важна за одрастање ­сваког детета?

Изложба је осмишљена из више сегмената. Део који говори о пројекту „Рођени за читање“, о томе колико је битно да деца од најраније доби започну дружење са књигом, отвара ово књишко путовање у холу Библиотеке. Из овог пројекта су се развиле још две радионице „Рођени за цртање“ и „Рођени за музику“, као потреба да деца осете и доживе звук, боју, линију и на тај начин јачају своју креативност. Посебан део изложбе је посвећен годишњици и њега смо сместили у посебно осмишљену велику књигу где је представљен богат и садржајан рад са децом у претходних пет година.

Кроз видео поруке, деци су се обратили најчитанији дечји писци Јасминка Петровић, Урош Петровић, Весна Лабовић и Владислава Војновић рођенданским честиткама и порукама којима су желели да истакну битност књиге и читања у детињству. Ове видео записе сви заинтересовани могу погледати на нашем You Tube каналу.

Изложбу су отворили и о њој говорили, директорка Библиотеке шабачке, Јелена Подгорац Јовановић, библиотекарка и једна од ауторки изложбе, Александра Ердевички Томић и Сара Глигорић која је, по речима директорке, „дете библиотеке“ које је одрастало уз наше активности и радионице, а када је „одрасла“ постала, наш веран сарадник.

„Дете које чита, ће постати човек који мисли“, истакла је Јелена, а „улога библиотекара је да нађу начин да деца заволе књигу и да им помогну да развију љубав и задовољство док читају“, поручила је на отварању Александра и позвала децу да дођу у наредних месец дана и да уживају у овој интерактивној поставци.

Изложбу смо отворили без уобичајене граје, комешања и радозналих дечјих погледа, али ипак весело уз песму и звуке нумере “Књишки мољац” Луке Виторовића.