у оку посматрача

Мачванска равница у оку посматрача

/ / Изложбе / 9. августа 2019.

Лаконска реченица „Лепота је у оку посматрача“ била би довољна да се свеобухватно пренесе утисак са отварања изложбе сликара Слободана Топаловића. Изложба је отворена у простору Библиотеке шабачке, у оквиру обележавања 213 година од велике српске победе, битке на Мишару.

Прва асоцијација на Слобдана Топаловића је – чувар традиције. „Традиција није само окоштала слика прошлости већ све оно што чинимо данас стварајући успомене од којих живе наша деца. Традиција није само илузија трајања и истрајавања…“, истакла је директора Библиотеке Јелена Подгорац Јовановић.

Подсећањем на уметникову четрдесетогодишњу каријеру, историчарка уметности Соња Петровић Јагић нагласила је да „његово сликање одликује емоционално кретање, радост откривања и простодушност ликовног приповедања. Нарација са вибрацијама сна. Дружење са предметима природе, у којој се овај самоуки уметник мање бави њиховим облицима, а више маштовитом игром старности, илузијом, односно питањем како се форме, боје, звукови и односи међу њима могу посматрати као својства објеката, као интегритет једне заједничке недељиве партитуре.“

Посетиоци изложбе моћи ће да  „се прошетају“ кроз Србију и свет мисли Слободана Топаловића, кроз пејзаже мачванске равнице, видеће својеврсну оду српским ратницима и православљу и осетити укус носталгије за давнопрошлим временима.