У сусрет Дану града

/ / Вести / 19. априла 2021.

Шабац је град који се развио на обали реке Саве и привредно, културно и административно је средиште мачванског округа. Шабац је имао велики историјски и стратешки значај. У његовој околини се одиграло неколико значајних битака између Турака и српских устаника. Најзначајнија је битка на Мишару, предвођена Карађорђем, која је вођена од 13. до 15. августа 1806. године. Слепи гуслар Филип Вишњић је ову славну битку опевао у чувеној епској песми Бој на Мишару.

Град Шабац полако креће да се развија по завршетку ратних дејстава у Другом српском устанку. Тада брат Милоша Обреновића, Јеврем Обреновић, почиње да управља градом. Ангажује инжењере за градњу путева и улица по угледу на европске градове и подстиче грађане да следе његов пример у одевању, становању, опхођењу, културним навикама.

Шапчани се поносе својим првинама које датирају управо из тог периода: окружна и варошка болница и апотека, прве у Србији, основна школа, прва после турске власти, прве позоришне представе, оснива се музичко друштво, чују се звуци клавира и прозори се застакљују. Због свега тога, град добија назив Мали Париз, јер је спој аутентичног и модерног. Даме почињу да иду са господом у кафане недељом преподне, а читају се и новине, чак 11 листова је забележено 1909. године.

Велики културни и економски напредак Шапца, као пограничног града, заустављен је избијањем Првог светског рата. На обронцима планине Цер, догодила се Церска битка 1914. године, под командом генерала Степе Степановића. Велика победа је овенчана песмом Марш на Дрину без које се дуго није могло замислити ниједно славље у овим крајевима. Сваке године се на спомен комплексу у Текеришу одаје почаст свима који су дали животе у овој бици.

Шабац је град многих знаменитих личности који су оставили неизбрисив траг у култури, науци, образовању, спорту… Истичу се: Милорад Поповић Шапчанин, Стојан Новаковић, Јанко Веселиновић, Лаза К. Лазаревић, Драга Љочић, Јела Спиридоновић Савић, Владимир Јовановић, Ђорђе Нешић, Андра Јовановић, Станислав Винавер, Оскар Давичо, Вера Благојевић, Михаило Ђурић, Милић од Мачве и многи други.

Шабац краси посебан чивијашки ведар дух и хумор и препознатљив је по свом надалеко чувеном вашару. Једна од омиљенијих установа у граду је Библиотека шабачка која је основана 1847. године. Тадашње Читалиште је почело са радом у кафани и тиме се посебно истиче боемски дух који је присутан у срцу и души а заправо се потврђује да су најлепша књижевна дела настала у кафанама. У бујној реци Сави се огледа Стари железнички мост и Шабачка тврђава, иза чијих бедема се пружа град срчаних војника и великана.

Шабац је град који ће вас дочекати раширених руку и представити вам све своје чари као прави гостољубиви домаћин.