Библиотека шабачка се придружила Недељи истраживача коју је организовао Центар за стручно усавршавање. Овогодишњи слоган  манифестације је „Озелени науком“. Дугогодишње бављење овом облашћу кроз разноразне дечије радионице, само потврђује истинско занимање Библиотеке за понуђену тему. Овим поводом је одржано дружење „Учини природу чистом“ са некадашњим и садашњим ученицима ОШ „Свети Сава“, полазницима библиотечке секције коју води Александра Курдулчић.

Присутни другари су уживали у луткарској представи „Рециклажа“, у извођењу библиотекарки Биљане Богојевић, Кристине Алексић и Александре Ердевички Томић. Аплауз и задовољство на дечијим лицама је потврда да им се представа допала. Успешно је пренета важна порука о очувању животне средине. Други део дружења је био посвећен томе да деца са инвалидитетом и сметњама у развоју, кроз интерактивни цртеж, издвоје све оно што загађује нашу околину. У томе су им помагале Горица Рајичић и поменуте библиотекарке.

Уз многобројне књиге и разговор, на забаван начин смо дошли до веома интересантних сазнања о рециклажи. Открили смо како се поново могу употребљавати одбачене ствари и како можемо пластичне флаше искористити на креативан начин. Улазница за све активности овогодишње Недеље истраживача  били су чеп и осмех. Од недавно се у Одељењу за децу налази и кутија Чеп за хендикеп у коју сви посетиоци могу оставити пластичне чепове. Обједињујући хуманост и бригу о екологији, Библиотека шабачка децу упознаје са важним животним водиљама.