Edit Content

Пратите нас:

Изложба Петра Мошића

Прича о Игору Белохлавеку није почела у Библиотеци, а ту се и не завршава. Овде, међу књигама, позајмили смо само један сегмент вечности, у којој овај уметник засигурно борави. Пре 12 година је, у сарадњи са Народним музејом у Шапцу, установљена изложба за добитнике Награде „Игор Белохлавек“, која се додељује за најуспешнијег младог аутора у оквиру Октобарског салона. Она, осим талентованих младих уметника, окупља и све оне људе који у трајању виде наду. Управо тако је било и на отварању изложбе Петра Мошића, прошлогодишњег добитника ове Награде.
***
„Циклус слика ‘Деца лоших узора’ се заснива на сликама и цртежима који су настали у последње две године и представљају реакцију на данашње васпитање, образовање и понашање деце и омладине. У намери да на посматрача пренесем трансформисано искуство проживљеног, стварање ових дела сам делимично засновао на личном искуству током одрастања.
Овај циклус слика указује на важност активног учествовања породице у одгајању и развоју своје деце ради побољшања социјалног понашања младих нараштаја. Без обзира што се родитељи међусобно разликују по способности у опажању проблема, они свакако имају моралну и социјалну одговорност за развој свог детета. Дете кроз интеракцију са својом околином такође утиче на исход сопствене социјализације која првенствено започиње у породици, а допуњава се утицајима спољашњих фактора. То су важни чиниоци који утичу на формирање младе особе у зрелу и стабилну личност.
Неколико радова из овог циклуса нас суочавају са унутрашњом борбом и страховима младог човека који се кроз одрастање и сазревање сусреће са свакодневним друштвеним ‘ишчашењима’ и симболише њихову борбу са друштвеним калупима, притисцима, али и са неморалним појавама у друштву.“
(Из текста „Деца лоших узора“ Петра Мошића“)

Кристина Алексић