Edit Content

Пратите нас:

Наш Оскар Давичо

На данашњи дан, пре 115 година, у Шапцу је рођен књижевник Оскар Давичо. Чекали смо баш 18. јануар да поделимо са вама једну изузетно значајну вест. Наиме, захваљујући Давичовој породици, супрузи Бранки и кћерки Јани, Библиотека шабачка је добила вредан поклон – део заоставштине некадашњег суграђанина. На тај начин је употпуњена већ постојећа Давичова збирка са више од стотину признања, фотографија, докумената, преписки и личних предмета, као и радним столом за којим је настао роман „Песма“.
У Завичајном одељењу Библиотеке шабачке се већ деценијама уназад чувају преписке Оскара Давича са Добрицом Ћосићем, Мирославом Крлежом, Милићем од Мачве, Латинком Перовић, као и писма која је примио од Меше Селимовића, Антонија Исаковића, Данила Киша, Слободана Селенића… Драгоцен део збирке чине и варијанте песама, као и одломци из романа, уз мношто пишчевих поетичких напомена, које су значајан извор за проучавање Давичовог дела.
Овим поклоном је наша Установа богатија за бројна докумената, плакете, захвалнице, портрет у гипсу, портрет са његовим ликом, коју је као аутор потписао Драгољуб Јовичић, затим, луле, пет пари наочара, четири ташне, три сата, оловке, пенкала, апарат за бријање, чешаљ, каиш и трегере познатог писца.

Кристина Алексић