Edit Content

Пратите нас:

Обележаваље 80 година од објављивања „Малог Принца“

„Мали Принц“ француског аутора Антоана де Сент Егзиперија је једно од оних дела са којима се сусрећемо у детињству, а која остају за цео живот. Велики јубилеј, 80 година од објављивања овог безвременог дела, у Библиотеци шабачкој смо обележили у сарадњи са ОШ „Николај Велимировић“. Овим поводом је у Дворани „Винавер“ одигран игроказ „Егзиперијева деца“, који је написао Тоде Николетић, а адаптирала Јелена Угринић, наставница српског језика. Ученици осмог разреда ОШ „Николај Велимировић“, под вођством наставнице Јелене, веома маштовито су, пред четвртацима из своје и ОШ „Вук Караџић“, поделили своје виђење Егзиперијевих ликова.
Ово вече је било вече љубави, пријатељства, вече Малог Принца. Сви присутни су са посебном пажњом и знатижељом пратили игроказ да би касније уживали у разговору учесника који су говорили о томе колико им је значио рад на овој представи и како су доживели своје ликове. Представили су нам се Јанко Томић који је тумачио лик Пијанице, Иван Козлина који је глумио Фењерџију, Андреа Перановић као лик Овчице, Андреа Ђурковић која је била Хвалисавац, Љубица Јовановић као страшни Змијски Цар, Анка Ристић у улози Трнове Ружице и Андреј Ристивојевић у улози дечака златне косе, односно у улози Малог Принца. Наставница Јелена Угринић је поделила емоције и по коју анегдоту из процеса стварања ове представе, али и своје мишљење на који начин деца треба да доживљавају књижевност, школу, пријатељство, цео живот. Указала је на то колико је важно да се окупљају у оваквим секцијама, али и да имају прилику да свој таленат представе млађим другарима. У непосредном разговору са учесницима, који је водила библиотекарка Александра Ердевички Томић, публика је могла да сазна зашто дело „Мали Принц“ представља вечиту инспирацију.
У последњем сегменту програма ученици су прочитали одломке из оригиналног дела где се први пут појављују ликови које су они тумачили. Њихов говор је био обогаћен цртежима из књиге који су приказивани путем пројектора. На тај начин смо упознали четвртаке са овом чаробном књигом и верујемо да смо им распламсали љубав према „Малом Принцу“, а да ће је они неговати у годинама које им предстоје. To je уједно била и жеља Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке, која се у дирљивом говору за крај обратила свим присутнима, а пре свега деци.

Александра Ердевички Томић