Edit Content

Пратите нас:

Плава – боја бескраја

У животу ретко постоје случајности. Тако није случајно што се 2. априла обележавају два значајна дана: Међународни дан дечје књиге и Светски дан особа са аутизмом. За Библиотеку шабачку се овај дан ишчекује попут празника, а тако смо га и прославили – са децом, уз децу, уз књигу, изложбу, луткарску и дечју представу. Били смо насмејани и срећни.

Од јуче су улаз у Анекс Библиотеке и Одељење за децу претворени у праву „Књиготеку“, како су другари из Вртића „Пчелица“ са својим васпитачицама Драганом Јанковић и Драганом Ризнић осмислили назив изложбе. Књига у различитим облицима, величинама и бојама налази се у центру ове поставке, која на најбољи начин слави Међународни дан дечје књиге. Маштовитост и креативност малишана је изражена кроз различите материјале, а задивљују начини на које су деца представљала књиге. Библиотекарке Биљана Богојевић и Марија Вуковић су талентованим и вредним предшколцима одиграле луткарску представу „Бајка о Библиши и Библини“ и тако упознале другаре са маскотама Одељења за децу. Дружење је протекло у дивној и веселој атмосфери.

Други део дана је био у знаку плаве боје, која симболише бескрај унутрашњег света особа са аутизмом. То непрегледно плаветнило, попут неба, никад довољно схваћено и докучено, покушали смо да приближимо посетиоцима програмом који је одржан у Дворани „Винавер“. Свим нашим плавим другарима посветили смо представу „Плава планета на крају света“. Представу је осмислила и реализовала Александра Вуковић Курдулић, библиотекарка, са ученицима из ОШ „Стојан Новаковић“. Лик девојчице Акико, која је „позајмљена“ из познатог дела Стефана Тићмија одиграла је Валентина Нешковић. У улози Симеона, аутистичног дечака, био је Андреј Крсмановић, Баобабаоа је глумио Тихомир Аврић, Мали Принц је био Вук Петровић, док се у лику Галеба Џонатана Ливингстона нашао Бранко Маринковић. Они су  испричали причу о љубави, различитости и прихватању и поручили: „Само се срцем јасно види“.

А ми у Библиотеци шабачкој само срцем и гледамо. Видимо се!