Edit Content

Пратите нас:

Разлог зашто скачем

У оквиру Месеца инклузивне културе са међународним учешћем у Библиотеци шабачкој је одржана радионица „Разлог зашто скачем“. У свечаној сали су се окупили ученици петог разреда ОШ „Ната Јеличић“ у пратњи наставнице српског језика, Славице Лукић, као и мајке деце која имају аутизам. Радионицу су водиле Александра Вуковић Курдулић, библиотекарка у ОШ „Свети Сава“, и Александра Ердевички Томић, библиотекарка Библиотеке шабачке. У основи разговора о различитим изазовима живота са аутизмом била је књига „Зашто скачем“, коју је написао тринаестогодишњи Наоки Хигашида, аутистични дечак.

Наоки, иако је невербалан, успео је да нађе начин да комуницира са светом који га окружује. Своје искуство је преточио у књигу која је својеврсни приручник за превазилажење баријере између особа са аутизмом и осталих људи. Његова способност да детаљно и искрено изрази осећања, размишљања и ставове толико је драгоцена и отвара нови свет који је до тада за многе био недоступан.

Деца су на радионици делила сопствена искуства и запажања која су имала у контакту са аутистичним другарима. Делили су своје недоумице и начин на који су тумачили одређене поступке. Наокијева запажања су им помогла да разбију предрасуде и схвате значење одређеног понашања. Посебно драгоцен моменат за све је био када се присутнима обратила мајка једне аутистичне девојчице и позвала децу да буду отвореног срца за све који су другачији и да се само оваквим разговорима и сусретима руше баријере које отежавају право разумевање.

Верујемо да ови петаци неће окренути леђа на игралишту неком другачијем детету и да ће га много боље разумети него што је то био случај до сад. Библиотека шабачка и даље наставља своју борбу да ово друшво учини инклузивним и да истакне да сви имамо исте потребе и да треба да имамо и једнаке могућности за њихово остваривање.