Edit Content

Пратите нас:

Свети Сава и даље светли и обасјава

Крај јануара је у Библиотеци шабачкој посвећен великом светитељу и просветитељу, Светом Сави. Већ другу годину заредом организујемо Књижевно-ликовни конкурс „Свети Сава, светли и обасјава“, који је намењен ученицима од 5. до 8. разреда са територије нашег града. Велики број посетилаца који је био заинтересован да види одабране и награђене радове на свечаном отварању изложбе доказује да Свети Сава и даље светли и обасјава.

Милозвучним извођењем песме „Милешевка“, ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, под менторством наставнице Слађане Николић, отворили су изложбу. Ова песма је све присутне увела у причу о Светом Сави, његовом животу и делу, али и значају неговања традиције. Присутнима се у име Библиотеке обратила Александра Ердевички Томић, координаторка Књижевно-ликовног конкурса. Указала је да богата књижевна традиција инспирисана Светим Савом, нашим светитељем и просветитељем, може да постане полазиште за настајање дечјих ликовних радова. Прошла година је година два велика јубилеја – обележено је 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја и 125 година од рођења Десанке Максимовић. Из тих разлога су њихове песме „Свети Сава“ и „Савин монолог“ одабране као инспирација деци у креирању ликовних радова. Александра Ердевички Томић је истакла да је то и била иницијална жеља приликом осмишљавања Конкурса. Указала је колико је важно да деца добију прилику да покажу снагу свог талента, али и способност да емоције које је у њима изазвало књижевно дело преточе у ликовни израз.

По броју пристиглих радова стиче се утисак да су задате песме биле веома инспиративне младим уметницима. Савет галерије Библиотеке шабачке, кога чине историчарке уметности Татјана Марковић и Соња Петровић Јагић, затим Мина Ступар, уметница и наставница у Школи примењених уметности и библиотекарка Кристина Алексић, имале су веома захтеван задатак. Од 200 пристиглих радова Савет је одабрао 36, а додељене су три равноправне и једна специјална награда. Соња Петровић Јагић је изразила велико задовољство што је део овог Конкурса, који спаја књижевност, духовност и ликовни израз и истакла да је квалитет ученичких радова на високом нивоу.

Награђен је групни рад Јане Ралић, Наталије Марковић, Теодоре Михаиловић, ученица шестог разреда ОШ „Јанко Веселиновић“, Шабац, под менторством Радмиле Бајић, наставнице ликовног. Овај рад је својом захтевном техником, форматом и детаљном израдом привукао велику пажњу посетилаца. Награђени су и радови Ање Жикић, ученице петог разреда ОШ „Јанко Веселиновић“, Шабац, (наставница Радмила Бајић) и Богдана Марковића, ученика шестог разреда ОШ „Николај Велимировић“ Шабац, ИШЈ Добрић, чија је менторка била наставница Јелена Живановић. Оба ова рада плене оригиналношћу и представљају посебан дечји доживљај лика Светог Саве. Рад Теодоре Сакић, ученице петог разреда ОШ „Ната Јеличић“ из Шапца, чији је ментор наставник Митар Бајић, добио је специјалну награду. Мина Ступар, чланица Савета галерије, истакла је посебну топлину овог рада и аутентични дечји ликовни израз.

Награђени су и Радмила Бајић, Јелена Живановић и Чедомир Туцић, наставници ликовног који су се својом ангажованошћу веома истакли и који су имали највећи број изложених ученичких радова. Упечатљиве радове су имали и ученици школа „Краљ Александар Карађорђевић“ из Прњавора, „Мајур“ из Штитара (наставник Чедомир Туцић), затим, „Јеврем Обреновић“ (наставница Драгана Ђурђевић), „Лаза К. Лазаревић“ (наставник Иван Вујанић), као и ученици наставника Душана Јоцића из школа „Ната Јеличић“ из Шапца и „Мајур“ из Мајура.

Поред радова са Конкурса, у галерији Библиотеке шабачке се могу видети и радови деце из ОШ „Свети Сава“ и младих из дневног боравка Установе за децу и младе са сметњама, а изложба је обогаћена и радовима деце са радионице коју је у току зимског „Распустилишта“ одржала колегиница Милица Илић, струковни ликовни уметник.

Дођете и видите ова права дечја уметничка дела и дозволите себи да се препустите њиховој лепоти.