Edit Content

Пратите нас:

Учитељство у Срба – 245 година трајања

Оснивањем Учитељске школе у Сомбору, српски народ је 1778. године добио своју прву учитељску школу. На тај начин се ишло у корак са просветитељством. Циљ је био да се образује што већи број будућих учитеља, али и да то буде својеврсна одбрана од асимилације.
Свака установа у областима преко Саве и Дунава, Дрине, Уне, Цетине, Коране, свугде на подручју Хабсбуршке монархије, била је чувар знања и чувар културе и идентитета.
О Авраму Мразовићу, оснивачу сомборске „Норме”, о важности просвете, о чувању сопствених корена и неговању нових и образованих нараштаја, говорио је проф. др Саша Марковић, историчар и декан Учитељског факултета у Сомбору. Професор Марковић био је гост Библиотеке шабачке у среду, 22. Новембра 2023. године. У свом излагању посебно се осврнуо на значај учитељског позива, на неопходност образовања, али и на мудро поступање у будућим активностима везаним за чување националних интереса, културе и идентитета.
Једна од ученица знамените школе у Сомбору била је и књижевница Исидора Секулић, која је кратко време била наша суграђанка и професорица Гимназије у Шапцу.

Небојша Цвејић