Edit Content

Пратите нас:

Врт детињства

У галеријском простору Библиотеке шабачке отворена је Годишња изложба Одељења за децу „Врт детињства“, којом је обележен велики јубилеј – 125 година од рођења Десанке Максимовић. У жељи да истакнемо креативност и надареност деце са сеоског подручја, успоставили смо сарадњу са ОШ „Жика Поповић“ из Посавотамнавског Белотића и њиховом наставницом ликовне културе Кристином Пантелић. Ученици од петог до осмог разреда су показали да их је стваралаштво велике књижевнице изузетно инспирисало што се може и видети у занимљивој и разновсној изложбеној поставци. Део радова је настао у радионици коју су у школи одржале библиотекарке Биљана Богојевић, Марија Вуковић и Александра Ердевички Томић.
Велики број заинтересованих за дечије стваралаштво, као и деца-учесници са својим породицама испунили су нашу Галерију. Присутнима су се обратиле Марија Вуковић, библиотекарка и Кристина Пантелић, наставница ликовне културе. Обе су истакле велико задовољство због успостављања ове сарадње и прилике да деца из Посавотамнавског Белотића покажу свој ликовни таленат. На изложби су приказане различите технике – од декупажа, вајања, моделовања, колажа, калиграфије и технике папир-маше. Маштовито су представљена дела Десанке Максимовић – прича „Патуљак Кукурузовић“, бајка „Сликарка Зима“ и песма „Крвава бајка“, чија инсталација изазива јаке емоције. Поред богатог књижевног стваралаштва Десанке Максимовић, деца су била инспирисана и њеним ликом па су је представили у поп-арт стилу, кроз веома занимљиве минијатуре. Поигравали су се модним симболом који је био карактеристичан за њу – шеширом. Изложбу су употпунили и радови другара из Вртића „Снежана“, као и полазника из Радионице „Корак у свет књига“ и Радионице стрипа.
„Прво бих молила оне који су се тек родили и тек почели да расту да гледају да буду здрави. Друга би порука била да се стекне што више знања, да се има радозналости за сав живот око себе… Да читају пуно. Свака књига доноси једну нову област знања. Све чега се дотакнемо и што погледамо, доноси нам знања, али ја само младе људе опомињем. Ја сам се старала да тако радим, не знам јесам ли успела, други ће о томе казати“, речи су Десанке Максимовић које родитељима и дан-данас служе као смерница. А ви дођите у Библиотеку шабачку и уживајте у „Врту детињства“ до 19. јануара 2024. године.

Александра Ердевички Томић